Wat moet er in een noodpakket zitten?

Wat moet er in een noodpakket zitten?


In deze onzekere tijden is het belangrijk dat iedereen zich voorbereid. Recentelijk heeft Navo-Admiraal Rob Bauer gewaarschuwd: 'Samenleving moet het onverwachte gaan verwachten'. Het is daarom belangrijk dat iedereen goed voorbereid is. De overheid heeft een standaard lijstje met wat zij denken en aanraden dat het beste is. Goedvoorbereid.com vult dat lijstje aan. Als u benieuwd ben wat voor rampen zich kunnen voordoen, kijk dan hier. Wat is absoluut noodzakelijk en wat is goed/handig om te hebben, in het geval van een noodsituatie? 

  1. Water (3L minimaal per persoon per dag) voor minimaal 1 week, zorg dat water vervangen wordt wanneer deze nabij de houdbaarheids datum komt. Het is niet zo dat water vergaat, maar de chemicaliën van de verpakking kunnen in het water trekken. Dit kunnen gewoon flessen of pakken water zijn die u in de supermarkt koopt, echter zijn deze natuurlijk niet zo makkelijk mee te nemen. U kunt ook denken aan lang houdbaar water van Seven Oceans, bij ons verkrijgbaar. (Absoluut noodzakelijk)
  2. Eten (lang houdbaar): Pasta, bonen, pastasaus, rijst etc. Maar denk bijvoorbeeld ook aan iets simpels zoals pindakaas wat meestal een jaar houdbaar is, of een pot chocoladepasta. Mensen denken vaak aan het avondeten bij voorbereiden, echter kan een ramp ook dagen tot weken duren, het is dus belangrijk dat u ook denkt aan snacks, ontbijt en lunch. Voor echte lange termijn oplossingen kunt u kijken naar BP-ER en Seven Oceans noodrantsoenen. Het verschil wordt hier uitgelegd. (Absoluut noodzakelijk)
  3. Camping gas setje voor verwarmen en koken van eten (ook gaspatroon). Bij stroomstoringen kunt u wellicht ook niet meer koken als u gebruikt maar van inductie, of bijvoorbeeld een oven. Gas kan ook een probleem worden aangezien dit ook geregeld wordt door pompen, uiteraard hebben deze bedrijven noodvoorzieningen maar deze houden het ook geen weken vol. (Goed, handig)
  4. Medische benodigdheden (pleisters, verband, alcohol, ontsmettingsdoekjes/spray en handschoenen). Ook een goede tip: Blarenpleisters. Als u onverwachts een lang stuk moet lopen en niet goed voorbereid bent, is het bijna een gegeven dat u blaren zult krijgen. Niks is vervelender dan door moeten lopen met blaren. Als er geen water meer uit de kraan komt, kunt u wellicht ook niet meer zo gemakkelijk iets schoonmaken, ontsmetten of even uw handen wassen. Het is daarom goed om na te denken over deze essentiële voorzieningen. (Absoluut noodzakelijk)
  5. Kaarsjes (theelichtjes, maar ook grote stolp voor langdurige verlichting). Wanneer de stroom uitgevallen is, zult u ervaren dat het toch wel erg donker is (ook op straat). Tegelijkertijd zal het dan ook heel koud worden (afhankelijk van de situatie met gas, of uw verwarming). Er zijn speciale kaarsen die lang blijven branden, en zelfs speciale kaarsen die extra veel warmte creëren. Maar zelfs een simpel theelichtje kan al warmte geven, als het er maar genoeg zijn. U kunt ook denken aan een lantaarn op kaarsjes, die heeft natuurlijk geen elektriciteit nodig.  (Absoluut noodzakelijk)
  6. Aansteker (3) en/of vuurstarter (Vuurstarters zijn niet afhankelijk van vloeistof, maar aanstekers zijn een goedkope en makkelijk oplossing om erbij te hebben).   (Goed, handig)
  7. Radio op batterijen, geef hier wat meer uit (goedkoop is duurkoop). Het laatste wat u wilt is dat de radio het niet doet op het moment dat uw leven ervan afhangt. Wij vertrouwen er allemaal teveel op dat onze updates blijven binnenkomen op onze smartphones maar niks is minder waar. Wanneer er geen verbinding is, is uw smartphone nutteloos. Uiteraard zijn er ook goedkopere varianten, die meestal op goedkope Chinese websites te vinden zijn, echter raden wij deze af. In onze noodpakketten zullen wij daarom altijd bekende merken gebruiken. (Absoluut noodzakelijk)
  8. Zaklamp op batterij (mag ook oplaadbaar zijn, of opwindbaar, maar altijd NAAST batterijen die vervangbaar zijn). Dit is belangrijk omdat u niet altijd toegang heeft tot een oplader, powerbank of zelfs losse batterijen. (Goed, handig)
  9. Een papiertje of notitieblok met (nood)telefoonnummers (dit omdat u misschien niet alles uit uw hoofd weet). Stel dat uw telefoon op is, kunt u altijd nog proberen iemand te bereiken met een telefoon van een ander  (Goed, handig)
  10. Batterijen AA, AAA. Voor meerdere apparaten handig. (Goed, handig)
  11. Powerbank (misschien niet voor uw telefoon, omdat verbinding mogelijk uitgevallen is maar altijd handig voor verschillende doeleinden). Denk bijvoorbeeld aan een lampje. (Goed, handig)
  12. Afhankelijk van het seizoen: Meer water in de zomer en in de winter moet u denken aan handschoenen, muts, thermo kleding (in geval je buiten moet wachten). Een nooddeken is een pre. Een paar extra sokken is echt heel erg belangrijk. Wanneer u natte sokken heeft op een koude dag, of uberhaupt wanneer u lange stukken moet lopen, zult u er gauw achterkomen hoe belangrijk dit is. (Absoluut noodzakelijk)
  13. Maak een kopie van uw ID/paspoort en voeg deze bij de belangrijke telefoonnummers. Dit is belangrijk om personen te identificeren & zoeken. (Goed, handig)
  14. Noodfluit of glowstick, eventueel zelfs een spiegeltje. Dit alles om uzelf kenbaar te maken. Er zijn ook speciale producten voor overstromingen, omdat niet alle oplossingen nog werken of functioneel zijn na aanraking met (zout)water. (Goed, handig)
  15. Cash! Als elektriciteit uitvalt gaat uw pinpas het niet meer doen. Contant betalen is dan de enige mogelijkheid. Het beste is om voor ongeveer een maand aan uitgaven cash te hebben, zorg uiteraard voor een veilige opslag en praat met niemand over het feit dat u dit heeft liggen. Dit ivm uw veiligheid, cash geld is namelijk een makkelijk doel voor dieven. (Absoluut noodzakelijk)
  16. Hygiëne producten, denk aan vrouwelijke hygiëne, maar ook aan de dagelijkse behoefte. Een wc rol uitrollen, opvouwen en platdrukken tot een stapeltje is een makkelijke manier om het mee te nemen. Dit kan vervolgens in een plastic zip lock om het droog te houden. Deze zijn in de supermarkt te koop, en als u een duurzamere manier wilt, zijn er ook mooiere varianten te koop. (Absoluut noodzakelijk)

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die handig zijn, maar hierboven staan de basics. Een voorbereid mens moet in ieder geval nagedacht hebben over deze onderwerpen. Vaak kost het niet eens veel geld en geeft het wel veel voldoening om te weten dat u goed voorbereid bent. Volgens het Rode Kruis, in enkel 1 op de 4 Nederlanders voorbereid. (Bron: https://www.rodekruis.nl/persberichten/minder-dan-een-op-de-vier-nederlanders-heeft-noodpakket-in-huis/) U behoort dus al tot de 25% van dit land. Voor vragen of advies, mail naar hallo@goedvoorbereid.com & wij staan u graag te woord.